2024 aasta vein konkursil

Kuldmedali saavutasid :

Gramona Corpinnat Imperial Brut 2018 Gramona viinapuuaedades, mis asuvad merepinnast 200…400m kõrgusel, viljeletakse mahe- ja biodünaamilist põllundust. 35…50 aastastelt viinapuudest korjatakse saak käsitsi. Teine kääritamine leiab aset pudelis vastavalt traditsioonilisele meetodile koos laagerdamisega käärimissademel 57 kuud. Intensiivses aroomis leidub valgeid puuvilju, fencoli ja aniisi nüansiga. Maitse täidlane ja kreemine. Sametised mullid värskendavad järelmaitset. Pikaajaliset arenenud vahuveini serveerida valge veini klaasist.

Estruch Cava extra brut gran reserva 2017 Perekond Estruch teeb cavat veinimaja ümber mahepõllumajanduslikult kasvavatelt oma viinapuudelt korjatud saagist. Teine kääritamine leiab aset pudelis vastavalt traditsioonilisele meetodile koos laagerdamisega käärimissademel vähemalt 30 kuud. Cava on kuldse varjundiga, mull peen ja püsiv. Elegantne aroom tsitruseliste nootidega. Maitses küps ning puuviljane. Pikaajaliset arenenud vahuveini võib serveerida valge veini klaasist.

Bodegas Alvear Vermouth Rojo Artesanal ja PX solera 1927 Montillas asuvas veinimajas valmistatakse veinid Pedro Ximenez viinamarjast. Tippklassi šerrid arendatakse solera-süsteemis ning dessertveinid küpsevad vaadivirnade kõige ülemises reas.

Naturaalselt magus vein PX Solera 1927 on mahagoni värvusega, rikkalikus aroomis kuivatatud ploomi ja šokolaadi, intensiivses maitses puuviljade kontsentratsioon. Ideaalne lõpetamaks söögikorda.

Punasele magusale vermutile annavad omapära ja iseloomu  koirohi, salvei, rosmariin, apelsinikoor ja kaneel ning pikk tammevaadilaagerdus. Sobib aperitiiviks jää ja apelsiniga ning kokteilide komponendiks.


Pago Aylés Senda de los Leñadores 2020 Pago Aylés on esimene Aragoni autonoomses piirkonnas Vino de Pago klassifikatsiooni saavutanud veinikoda. Grillitud või praetud ulukiliha ja pardifilee roogade kõrvale passivat punast veini laagerdatud prantsuse tammest vaatides 10 kuud. Nelja viinamarja seguveini värvus on tume punane, aroomis võib tunda mustasõstart ja kakaod, maitses intensiivselt täidlane.

Hõbemedalil:

Pago Aylés Cuesta del Herrero 2019 Punane vein Garnacha, Tempranillo, Merlot ja Cabernet Sauvignon viinamarjadest, tammevaadis laagerdatud 6 kuud. Komplekses aroomis erinevaid nüansse. Tasakaalus maitses elegantne marjade intensiivsus, mis jätkub rikkalikus järelmaitses.

Montespina Verdejo 2023 Rueda piirkonnale omaselt on selles Verdejost valges veinis rohusust ja kevadist tärkamist. Käärimissettel hoitud valget veini aroomis võib tunda fenkolit, ananassi, mangot ning maitse on siidiselt puuviljane. Sobib kala ja mereandidega, pastaga.

Pronksmedaliga märgiti :

Gramona Gessami 2023 Vahemereline kuiv valge vein kõigile veininautijatele. Muskaat ja Sauvignon viinamarjadest veini aroomis kevadised lilleõied, maitse siidiselt väikese täidlusega. Sobib kergete suvesalatitega, grillitud köögiviljadega, jaapani roogadega.

Galicia läänepoolseimast kvaliteetveinide piirkonnast Rias Baixasest Albariño viinamarjast veinid sobivad mereandide ja kalaroogadega. Immortalis 2022 käärimissettel 4 kuud arendatud valge veini aroomis on valgeid lilli ja puuvilju pirni, õuna, meloni. maitses krõmpsakas hape ja mineraalsus.

Finca Arantei Albariño 2021 aroomis on tunda ürte ja tsiruseid, puuviljases maitses tunda 6 kuulise sademel laagerdumisest kreemisus.

Nicte Rosa 2023 Mahlakas rosé vein Prieto Picudo viinamarjast on suurepärane kaaslane päikeseloojangul. Aroomis maasikaid, vaarikaid, nektariine ja värskendav maitse hea magusa-happe tasakaaluga. Sobib mereandide ja pastaroogadega.

Gratavinum 2PiR 2021 Tumeda rubiinpunase värvusega. Komplekses aroomis punaseid marjad tammevanilli ja suitsu nüansiga. Maitse täidlane ja mahlakas, Priorati piirkonnale omaselt mineraalsust. Pikas järelmaitses tumedat šokolaadi. Proovi koos ürdikastmes lambalihaga ja küpsetatud köögiviljadega.

Avelino Aureo 2018 sügav punane vein Ribera del Duerost. 14 kuud tammevaadilaagerdust annab veini maitsesse jõudu, vürtsikust ja elegantsust. Suurepärane toiduvein, mis sobib hispaaniapäraste suupistetega (tapas), grillitud ja praetud sealihaga, lambakarrega, poolküpse Manchego juustuga.