Navarra cava

Hispaania vahuvein Cava on sealse muidu lihtsa ja konkreetse veiniregulatsiooni erilisem juhtum. Kui üldiselt on Kaitstud Päritolunimetusega vein suuresti seotud ühe geograafilise piirkonnaga, siis DO Cava koosseisu kuuluvad osad on pillutatud laiali mööda Ibeeria poolsaart. Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, La Rioja, Alava, Zaragoza, Navarra, Valencia ja Badajoz on provintsid, kus Cava nimelise vahuveini tootmiseks luba antud alates 1991.aastast.

Neis kõigis paikades on samad lubatavad viinamarjasordid ja muidugi peab kasutusel olema klassikaline vahuveini valmistusmeetod. Olgu siinkohal siis ametlikud viinamarjasordid ära nimetatud: Macabeo (Viura), Xarel-lo, Parellada, Chardonnay, Malvasia, Pinot Noir, Trepat, Garnacha, Monastrell. Erinevate asukohtade omapära on tunda hästi veinis, kuid Cava jääb ikka Cavaks, olgu ta kas Sant Sadurni d`Anoiast või La Manchast.

Kuna VINOSFAIR on oma üheks eesmärgiks võtnud ka mainstreamist erinevate maitsmisväärsete veinide tutvustamise Eesti veinisõbrale, siis Kataloonia tippvahuveini kõrvale oleme toonud ka Cava Navarrast, kus vaid kaks keldrit sedasorti jooke valmistavad.
MAINEGRA veinikelder asub Ebro jõe kaldal Navarra ja Rioja piiril ja sealt väljub 50.000 pudelit Cavat aastas. 1982.aastal alustasid önoloogidest vennad Suberviolad oma Cava väljatöötamist. Mõne aasta möödudes tulidki nad juba turule oma esimese vahuveiniga. Nüüdseks on tootevalik laienenud 6 eriliigilise vahuveinini, millest Eestis nüüdsest saadaval kaks:
CAVA EXTRA BRUT ROSÈ Garnacha ja Monastrelli viinamarjade coupage. Vaarikase värvi ja peene tiheda mulliga. Maitses sõstrad ja kirsid, kerge tanniiniga kuiv järelmaitse.
CAVA BRUT NATURE GRAN SUBERVIOLA viinamarjasordid: Viura, Parellada, Chardonnay. Kuiv, kuid elegantselt puuviljane, pehme röstisus, puhta siidja järelmaitsega